19.7.06

Nejvetsi koralovy ostrov - Cozumel

A dalsi primy zpravodajsky vstup z Karibske oblasti ... bohuzel opet bez fotek, cestu na fotoalbum ale uz snad znate...
Takze pote co jsme opustili Tulum jsme se vydali k jihu... pohoda jazz, cesta byla fajn, kilometry utikaly ... cestou jsme se dvakrat vykoupali v azurove modrem vapencovem jezirku (cenote), pri druhe osvezovaci koupeli prijemne zaflirtovali s jednou slibne vypadajici patnactkou ... ale vse zustalo jen na konverzacni urovni ... a v podvecer dorazili k hranicim s Belize. Honza nechtel na noc prejizdet do noveho statu (nejak mu Mexiko prirostlo k srdci a navic se bal celnich a jinych formalit atd...) tak jsme na noc jeste zustali v hranicnim Chetumalu ...
Docela pohodove mesto, navic jsme nasli levne ubytovani za 50 pesos na osobu v jednom mistnim dome mladeze. Vecer jsme se courli po meste, koupili nejake mistni pochutiny co prodavali na namesti .... zajeli doplnit zasoby do supermarketu a zalehli.
Rano jsme vyrazili na jih ... na Mexicke hranici kluky celnici skasli o 100 pesos za to, ze jim pri vyjezdu z Mexika neseberou turisticke karty (pak by pri navratu museli zadat o nove za 200 pesos). Ja mam kliku, nejsem tady jako turista ale jako zamestnanec, takze na mne byli kratci.
Dalsi pruvan v penezence nas cekal v Belize ... 10 dolaru za dezinfekci auta /kterou samozrejme neudelali, jen vydavali potvrzeni/, 25 dolaru za povinne ruceni (na 3 dny!!!) ktere je na uzemi ministatu Belize povinne ... no, nejak se mi to nechtelo moc platit, tak jsme to nadrzo projeli s tim, ze uvidime, treba nam to projde. A dobre jsme udelali ... jakmile jsme se dostali na belizskou hranici, tak jsme napred prosli pasovou kontrolou ... dali nam razitko do pasu ... ale pak zacali nejak moc kverulovat ohledne naseho auta ... ze pry technicak neni napsany na nikoho z nas ... takze potrebujeme nejaky specialni formular, vyplneny, podepsany, orazitkovany nejakou silenou institutci v Mexiku /ale kdyz jsem se konkretne ptal, tak nebyla schopna ten formlular definovat ani ukazat, jak ma vypadat/ ... no byrokracie tak na tyden ... a to vse kvuli planovane dvou az tridenni navsteve.... navic by pak po nas chteli dalsich asi 20 dolaru za to, ze s autem do Belize vjedeme ... a jako tresnicka na dortu 43 dolaru vystupni poplatek za osobu ... No, to uz jsme se jim drze vysmali, ze se jim na celou jejich Belize muzeme vy.... a jestli nechteji turisty a nase penize, ze je mileradi utratime nekde jinde. Koneckoncu, v Belize krome Borise Vostreho nic zajimaveho stejne neni ... Tak jsme byli radi, ze jsme zbytecne neplatili za dezifekci a pojisteni ... i kdyz tech 200 pesos celnikum nam nikdo nevrati ...
Pak jsme chvili laskovali s myslenkou, ze bychom auto nechali zaparkovane na Mexicke strane a vydali se do Belize aspon autobusem ... ale kdyz jsme prebalili bagly tak jsem zjistil, ze zatimco jsem predevcirem snorchloval a kluci balili stan a pakovali veci, tak nejak do teto cinnosti nezahrnuli muj spacak, co se susil opodal. To byl finalni popud pro to dat Belize vale a vyrazit zpatky na sever na Cozumel. Cestou jsme se stavili v kempu z predvcerejska ... a svete div se, spacak za tri litry tam poslusne cekal na panicka. Kdyz jsem se objevil, radostne vrtel tkanickama a vrnel vsemi zipy. Navic byl hezky vyprany ... zazil 3 tropicke bourky ... ale pak ho vysusilo slunicko, takze jsem jeste usetril za cistirnu.
Kdyz uz jsme tam byli, tak jsme zase trochu zasnorchlovali na prilehlem koralovem utesu ... vecer slupli dve morske rybky a nakladany cesnek, zahrali karty a kolem desate vecer vyrazili do mesta za kulturou. Mistni kabaret nase kulturni potreby bohate uspokojil a tak jsme zkulturneni v jednu rano jsme vyrazeli na sever hledat nejake misto na prespani ...
Planovali jsme to zase nekde zapichnout na plati ... ale chyba lavky ... celych 60 km az k Playa de Carmen bylo more oploceno ... a vsechny pristpove cesty na plaz mely zavoru a hlidace, co chteli nekrestanske penize ... plaz je tady sice ze zakona verejna, ale vsechny pozemky okolo soukrome a ti smejdi to vedi a rejzuji na tom. I tak jsme je prevezli ... zabocili na jedno odpocivadlo a schrupli si tam. V osm radno jsme meli konecne rychle vstavani podle mojich predstav - byli jsme sbaleni do 20 sekund ... prisla totiz bourka :) a my spali pod sirakem.
v Playa de Carmen jsem nechali auto na parkovisti (vsude kartelova cena 100 pesos za den)
a vyrazili na ostrov. 110 Pesos za jizenku na lod, co se houpala tak, ze jsem skoro znovu videl snidani.
Na ostrove jsme si nasli fajn ubytovani - 100 pesos za noc je na mistni pomery lace - a vyrazili to tu obhlidnout. Vsechny ceny tady udavaji v dolarech ... hmmm ...
Tak jsme zabrousili do osvedceneho supermarketu a poridili litr Bacrdi rumu za 160 Kc, 2,5 litru CocaColy ... a udelali si Cuba Libre svepomoci. Ted uz jsme prijemne naladeni, zbytek lahvinky skonci v melounu a vecer bude veselo ... Trochu jsme se vykoupali (Kubis si dal sipku se slunecnim brylema, tak je zauctoval na ucet zisku, ztrat a utonuti), ted internetime zatimco na nas ceka opily meloun. Jen Honza se intoxikace neucastni, vzal snorchl a sel se utopit na nejhezci koralovy utes Karibiku. Kdyz do pekla, tak aspon na hezkym koni :)
Zitra - jestli budeme pouzitelni - planujem pujcit motorku a trochu tady projet ostrov ... dalsi den pak nejake potapeni. Pohoda, jazz, zadne fofrz, pianko ... zkratka v mexickem stylu.
Tolik pro dnesek, moc vsechny zdravim
Tony

0 Comments:

Okomentovat

<< Home