15.7.06

Vse v normalu - a v Karibiku

Vudce vzpoury jsem dal pro vystrahu popravit a uspesne opet nastolil historicky velmi osvedceny otrokarsky rad. Zbytek muzstva pochopil a seka latinu. Takze vse je OK. Vicemene i po zdravotni strance.
Jinak k nasemu cestovani, kde jsme to skoncili ... aha, Campeche. Fajnove kolonialni mestecko, zastihla nas tam tropicka bourka, ktera jeho ulice promenila v reky (kdyz jsem sel pro auto, brodil jsem se po kolena ve vode). Nasli jsme tam ubytko za 250, ale nakonec to nevzali a vyrazili smerem do vnitrozemi ... kolem desate vecer jsme odbocili z hlavni silnice k nejakym jeskynim... ukazalo se to jako vytecna volba, byly tam pristresky, tak jsme si schrupli gratis. Po snidani jsme v pohode skoukli jeskyne (meli tam zajimavou show svetla a zvuku, 50 peso za osobu je dost, ale brali jsme to tak, ze v cene bylo i ubytovani:). Kolem poledniho jsme dorazili do Uxmalu, velke vykopavky, pamatka UNESCO, potvory chtely krome 45 pesos vsupneho jeste 50 pesos dan z kultury. A te sem se nevyhnul ani ja, coby velevazeny hostujici profesor, jinak vsude chodici gratis. Vykopavky byly mohutne, ale uz nas to nejak nebere, same sutry a turistky v minisuknich ... to se brzy okouka :) Jen jesterky tam byly jeste vetsi, mam vyfocenou jednu, co mela dobre pres metr ... ta by se dala i grilovat :) Proc kupovat kure, ze? Ale jsou hrozne rychle, potvory ... nehlede na to, ze jsou i tak trochu chranene.
Po Uxmalu jsme si dali dalsi kolonialni mestecko Izamal, vyznamne snad jen tim, ze vsechny baraky jsou natrene zlute ... a je tam klaster, co navstivil Juan Papagaj II ... ma tam i sochu a fotku, co se k ni chodi misni modlit pro zazraky. Pak tam taky byly nejake pyramidy, toz jsme to vyhodnotili jako dobre piknikove misto, kde poveceret... Bylo sice zavreno, ale nemeli spravenej plot ... tak jsme sedeli, jedli roztekle cokoladove donuty a koukali do krajiny co byla placata jak prejeta kocka, nikde ani kopecek, kam oko dohledne. Jen ta pyramida, co jsme na ni sedeli vycnivala.
Vecer jsme jeste stihli v svetelnou show v Chicen Itza (a zase jsem platil tu kulturni dan, to je hrozne, oni mne tady snad nauci platit dane...). Nocleh jsme si dali v luxusnim hotelu s bazenem ... ale tradicne jsme kempovali na travniku, 600 pesos za pokoj jsme platit nechteli, radeji jsme dali 60 pesos za travnik. Bazen byl v cene, tak jsme se v nem rochnili skoro do pulnoci. Pivko po ruce, hvezdy nad hlavou, prijemna teplota ... znacka ideal. Rano zase bajecna koupacka a vzhuru na pyramidy. Chichen Itza je enormni, nic tak velkeho jsme jeste nevideli, a to jsme si mysleli, ze uz mame omrknuto vsechno. Tahle civilizace trvala o 400 let dele nez ty vice ve vnitrozemi, takze architektonicka novinka - meli i sloupy - a budovy byly jeste vetsi nez v Chiapasu. Jo a taky tam meli Cenotes, diry do zeme - takove male Macochy, kam hazeli obetni mince, sperky, kameny a zajatce (mozna v obracenem poradi:). Prohlidka nam trvala skoro pet hodin, a to jsme to sli kavpikem. Pak jeste tradicni nakup suvenyru (Kubis udelal bajecnej obchod, ukecal jednu sosku z 300 pesos na 80 a citil se jako king, teda aspon nez jsem mu rekl, ze vedle maji 2 za 50).
Opravdu dobrej deal se nam ale podaril s obedem, nasli jsme jeden all you can eat bufet co byl v akci, za 60 pesos jsme se mohli najist, co se do nas veslo. Verte tomu, na nas rozhode nevydelali :) ... Kubis pak jen funel, hekal - ja nemohl ani chodit ... jen Honza zda se svych 8 chodu zvladl bez vetsich problemu ... kam to ten chlap sklada je mi zahadou. Hubenej je jak reklama na Dachau ... a furt do sebe neco cpe.
V podvecer pak navsteva jedne vyborne Cenote - podzemni jeskyne s jezerem, kde byla uplne skvela koupacka a presun do Valladolid, kde jsme nasli pokoj za 150 pesos. Kluci jeste skocili na pivko s Amikama, co jsme potkali cestou a druhej den rano presun do Cancunu (no, rano ... to je sirokej pojem ... mame tady docela pomale starty, clovek by rekl, ze za 20 minut musime byt po snidani a sbaleni sedet v aute, pritom nam standartne trva pres hodinu se nekam vykolebat ... na tom budeme muset jeste zapracovat chlapci...)
Cancun - co k tomu dodat. To je pojem sam o sobe. Neco jako Las Vegas pro gamblery, je Cancun pro plazove povalece. Neni tam nic jineho nez hotely, horko, plaze a diskoteky. Vstupne do vyhlaseneho Coco Bongo bylo 500 pesos, tak jsme si to nechali ujit a odpoledne se trosku povaleli po plazi a v podvecer vyrazili na karibsky ostrov Isla de las Mujeres ... odkud pisu tenhle prispevek. Tady jsme nasli vyhlasenej hostel, kemping za 60 pesos, vecer tam probilhala docela fajn party, meli zrovna koktejly v akci - Pina Colada, Margarita, Cuba Libre atd za 35 Kc - tak jsme s Kubisem ukuli bajecnej plan - ze se ozereme ... a pak jsme ho uskutecnili. Ani to nebylo tak tezke, tady je rum skoro levnejsi nez voda, tak do kazdeho koktejlu lijou tak dve deci...
Bylo tam docela dost turistek ... Kubis mlsne koukal, stavnate komentoval (az nekdy potkame Cesku, tak urcite dostane par facek, ted vsak rafinovane vyuziva jazykove bariery a nepokryte a prilehave komentuje vnady treba i holky, co sedi hned vedle nej. A co je nejhorsi, uz stahl na sikmou plochu i mne:). Nicmene s vyjimkou komentaru se k nicemu nemel (neb ma doma pritelkyni, tak seka latinu) takze to nakonec nebyl on kdo proveril, ze do sprchy se tady vejdou pohodlne i dva :)
Dnes jsme pujcili skutr (180 pesos) a vyrazili potapet se na koralove utesy. Ja zatim napsal denik a cekam, az mne vyzvednou....
Dale planujeme cestu na jih, po pobrezi Karibiku az do Belize ... pak Guatemalu, trochu mozna Honduras a zpatky do Mexico City ... a ZA 14 DNI DO PRAHY ... JAK JA SE TESIM ...!!!

0 Comments:

Okomentovat

<< Home