26.6.06

El Tajin - aneb bajecne pyramidy

Tak nas vylet zacal dobre. Misto v sobotu jsme ze zazivacich duvodu nekterych clenu vypravy vyrazili z D.F. az v nedeli. I kdyz, vlastne to nebyla jenom zelena stolice (dusledek grilovacky ze ctvrtka), co nas zdrzelo, je pravda, ze po luxusni promocni party - na kterou nas v patek propasoval Honza - a kterou jsme poradne rozjeli a ukazali Mexikancum, jak se slavi titul :-) ... jsme v sobotu vstavali az k polednimu. V nedeli jsme si ale uz privstali, sbalili se (a vyslechli si pani bytnou, ktera byla moc rada, ze nam vidi zada:) ... a vyrazili na severovychod.
S malou zastavkou v centru Mexico City, kde jsem musel sehnat pametovou kartu do meho pujceneho digitalu. Obesli jsme vsechny frcy (koukal jsem se, jestli tam nekde neuvidim v nabidce muj fotak) ... a nakonec usmlouvali MemoryStick 128 MB za 150 pesos (novej stoji 500). Jenom perlicka, na te karte jeste byly fotky puvodniho majitele - a posledni fotky byly z centra mesta ... katedrala a tak ... asi ho potkal stejny osud jako mne :) ... zlodeji tady hold vytvareji docela fluktuujici cerny trh.
Cestou na El Tajin jsem na benzince chvili pomahal jednomu zoufalci spravit motorku - uplne jse se videl na jeho miste ... a pak ho svezli 100 km do nejblizsiho mesta. Do El Tajin jsme dorazili v podvecer, uz bylo zavreno, nicmene jsme si aspon vyhlidli misto, kde vecer slozime hlavu. Pak jsme odjeli do blizkeho mestecka Papantla, dali jsme veceri, cournuli se po hlavnim namesti a prilehlych ulickach a vratili se zpet k vykopavkam. Bylo vedro, tak jsme postavili jen vnitrni moskytieru stanu a zalehli ... bajecne jsme se vyspali (bylo fakt teplo, vecer jsme usinali jen v trenkach, v noci pak pres sebe hodili spacak .... jen rano desne rvali papousci a padla rosa). Tak jsem vstal v 7 rano a dal si neoficialni navstevu pyramid (pres plot :) ... bajecnej pocit, byl sem tam sam ... jen slunce olizovalo vyrcholky pyramid. V devet oficialne otevreli, tak jsem tam sel podruhe. Vstupnemu jsme se elegantne vyhli s moji prukazkou profesora a studentskymi prukazkami kluku (i kdyz oficialne je gratis vstup jen pro Mexicke studenty a ucitele... ale to se nejak ukecalo...:)
Pyramosky byly za slunce jeste hezci .... fakt super. Ale pak zacalo byt fakt vedro ... kolem jedenacte uz bylo k nevydrzeni ... tak jsme jeste nakoupili par suvenyru a vyrazili. Ted jsme ve meste doplnili zasoby v supermarketu a razime k oceanu ... a pak doprava - na jih smer Veracruz. Jestli cestou narazime na nejakou fajn plaz, tak tam prenocujem...
P.S. Nejak se sem nepodarilo vlozit fotky, tak se podivejte do naseho fotoalba ... tam jsou nahrane...

1 Comments:

Anonymous Anonymní said...

No tak, proc sem nikdo nic nepise?

8:39 odp.  

Okomentovat

<< Home