29.6.06

Z El Tajin do Villaherosy

Jak uz Tony slibil, hlasime se vam opet z Mexica, tentokrat z mesta Villahermosa. Vcerejsi vstup byl opravdu kratky, nebot nikdo nevedel, jak se to tam jmenuje. Mistni jmena jsou opravdu nevyslovitelna, nebot Mexicani po osvobozeni zmenili spanelska jmena na puvodni aztecka, mayska atp.

Inu, po odjezdu z El-Tajinu jsme se jeste stavili v Papantle, odkud jsme meli nejen dalsi primy vstup, ale nabrali jsme rovnez dva mexicke stopare, ktere jsme predtim potkali na prohlidce pyramid. Meli namireno smerem na Veracruz, stejne jako my, takze jsme jim nabidli pohodli nasi Toyoty. Kdovi, kdy se nejaky dobry skutek muze hodit, ze.

Po kratke jizde jsme dojeli k mori. Nadherna dlouha plaz, slunicko. Neodolali jsme a vykoupali se. Uzasna vodenka, sice trochu tepla, ale i tak o par stupinku studenejsi nez vzduch. Cestou dal na jih zapredl Tony se stopari rec a zjistil, ze chteji spat u tety a dohodl, ze bychom u ni na zahrade mohl kempovat. Po kratke zastavce na propecene kuratko (potrebovali jsme pronajmout gril, abychom upekli klobasy a nakup kurete bylo najemne) jsme jeste pribrzdili u jednech pyramid. Byly uz zavrene, ale stopari tam potkali strycka a nakonec jsme tedy misto u tety na zahrade nocovali u strycka, abychom pyramidy mohli skouknout rano.

Strycek byl chudy. Zachod a sprcha byly kbelikove, ale stejne jsme se radi umyli. Vecer jsme pak u piva vedli politickou ekonomickou debatu, ze ktere vyplynulo, ze by se asi mohl mit o neco lip, ale asi se mu nechce moc pracovat. Inu kokosove orechy tu padaji z nebe. Na jeho palme na zahradce se jich trikrat doroka urodi 120. Manga a aquagave mu hodi dalsich par pesos do kapsy. Ale i tak se mu nelibilo, ze ho cesaci berou na hul. Ale ocesat to sam a prodat na trhu ho nenapadlo. Ani slepice na zahradce nemel a remcal, ze nema stalou praci. Ale chudoba tu kazdopadne je, u nas zadni chudi lide nejsou.

Inu rano jsme skoukli pyrosky a vyrazili na nejznamnejsi plaz v celem statu Veracruz. Nijak nas nezaujala, ta vcerejsi byla lepsi. Vylozili jsme stopare a vydali se do Veracruzu. Maji tam moc pekne Zocalo. Nas ale nejvic zajimalo morske akvarium se spoustou rybicek, zraloku a podobnych potvor. Ten pohled na potencialni jidlo nas tak rozhladovel, ze jsme hned u vychodu zakoupili megabagetu. Dobrych padesat cisel mela. Ovsem tretina me s Tonym nenasytila, tak jsme si dali jeste jednu. Tim jsme se asi stali stamgasty, protoze tentokrat jsme dostali mnohem vic hranolek a kecupu. Asi o tom budou cele dny vypravet, ze jsme si ty bagety dali dve.

Hledani ubytovani po tme ovsem byl problem, kemp nikde zadny, mistni nas posilali na plaz, nebo na benzinku. Prvni je nejjednodussi, druhe nejbezpecnejsi, neb je tam celou noc ostraha. Na plazi ovsem foukalo, blizila se bourka. Nakonec jsme skoncili na podiu u mistniho fotbaloveho hriste. Pohoda. Akorat se spustila boure a prutrz mracen a i pevne vypadajici strecha se stala prutokouvou. Skoncilo to tak, ze Tony skaknul pro stan (protoze to navhoval uz za sucha) a my jsme stanovali pod strechou.

Rano sice stale poprchavalo, my vsak stejne vyuzili pritomnosti more a vykoupali se. Suchozemci holt nejsou na podminky u more narocni. Pak jsme se vydali smerem k jakemusi mestu se zcela nevyslovitelnym jmenem, ktere vam tedy neuvedu. Cestou jsme se stavili na nadhernych vodopadech a rybce k obedu. Moc to licit nebudu, fotky jsou v galerii. Noc ve meste byla uzasna, prvni v hotelu. Sprcha! Postel! A vecer jsme jako spravni informatici stravili u Internetu.

Dnes jsme si jeste to nevyslovitelne misto prohlidli, a zacli se presouvat do Villahermosy. Cestou jsme se zastavili v nejakych vykopavkach v La Venta, kde vubec nic nebylo. Ale pomohlo nam to vysvetlit nadherne muzeum ve Villahermose. To je kombinace zoo, se sochami z La Venty, vystavenymi ve volne v prirode, v hotove dzungli. Nadhera. Olmecke vytvory v prirozenem prostredi. No a ted jsme tady u Internetu a vymyslime kam dal.

Pro blog expedice, Honza Smolik, Villahermosa

0 Comments:

Okomentovat

<< Home